Перейти до контенту

Пам’яті В’ячеслава Миколайовича Горшкова

З глибоким сумом сповіщаємо, що 28 березня 2024 року на 77-му році життя зупинилося серце відомого в Україні та світі вченого-фізика у галузі комп’ютерного моделювання динамічних процесів доктора фізико-математичних наук професора кафедри загальної фізики та моделювання фізичних процесів ФМФ В’ячеслава Миколайовича Горшкова.

В’ячеслав Миколайович Горшков народився 3 липня 1947 року в ст. Хальч Гомел. обл., Білорусь. Закінчив Ростовський-на-Дону державний університет (1970 р.). Після служби в армії (1970-1972) працював в обчислювальному центрі Луганського машинобудівного інституту та на кафедрі фізики Луганського педагогічного інституту (1972-1973). З листопада 1973 р. – аспірант Інституту фізики НАН України (м. Київ). Після дострокового захисту кандидатської дисертації (жовтень 1976 р.) працював в Інституті фізики НАН України на різних посадах (молодший науковий співробітник, старший науковий співробітник, з 1993 р. по 2008 – провідний науковий співробітник). У 1992 р. захистив дисертацію на здобуття ступеня доктора фізико-математичних наук, а у 2006 р. отримав звання професора. Працював у КПІ ім. Ігоря Сікорського з 2008 року на посаді професора. З 2013 по 2017 р. очолював кафедру загальної фізики та фізики твердого тіла КПІ ім. Ігоря Сікорського. З 2015 р. виконував обов’язки заступника декана фізико-математичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського з наукової роботи. У 2021 р. Горшков В.М. став лауреатом Національної премії України імені Бориса Патона.

Наукові праці В.М. Горшков у галузі комп’ютерного моделювання динамічних процесів були присвячені таким різноманітним областям сучасної фізики як: плазма-оптика, фізика сингулярних оптичних променів, електрон-діркова плазма напівпровідників, динаміка спінових систем, нелінійна електрогідродинаміка, квантова хімія, темна матерія, керований синтез впорядкованих мікро/нано-розмірних структур, фізиці акустичних метаматеріалів. Характерною рисою отриманих чисельними методами результатів В. М. Горшкова є те, що на основі відкритих нових зв’язків між рушійними фізичними факторами досліджуваних процесів він знаходив несподівані рішення для практичних застосувань теоретичних здобутків.

Під керівництвом В.М. Горшкова було захищено п’ять кандидатських дисертації в Україні, семеро колишніх студентів-дипломників захистили дисертації в США і працюють в наукових центрах цієї країни. Упродовж багатьох років він займав позицію Research professor в Clarkson university (NY, USA), а з листопада 2022 став Honorary Professor в Liverpool university.

Світла пам’ять про В’ячеслава Миколайовича назавжди залишиться у серцях його колег і друзів.

Прощання з проф. В’ячеславом Миколайовичем Горшковим відбудеться в суботу 30.03.2024, з 8:00 до 9:00 в Церкві Успіння Пресвятої Богородиці за адресою вул. Почайнінська, 26 (Контрактова площа). Бажаючих віддати останню шану, чекають за вказаною адресою.